EXHIBITION ALBULA


Projekt Name: Infoarena Albulatunnel

Discipline: Scenography and Architecture

Year: 2015

Location: Preda, Schweiz

Client: Rhätische Bahn AG

Concept and Planning: in Collaboration with Erlebnisplan

Graphic Design: Erik Süsskind

Constructions Exhibition: Konform AG

Insights Into The Mountains

The information arena is an information pavilion about the construction activities at the Albula Tunnel and the starting point for the construction site tours. The pavilion consists of four rooms: two changing rooms, a presentation room and an exhibition room. The presentation room is used as a lecture and presentation room. In the exhibition space, visitors can interactively inform each other and leave their own messages. The central eye-catcher in the showroom is a red boulder. His erotic appearance initially seems repellent. Openings in the rocks allow glances inside and awaken the curiosity of the beholder. A mural, an interactive blasting wall, statistics and technical drawings raise questions, which are taken up again in the construction site tours.

SZENOGRAPHY FOR A VISITOR CENTER


Project Name: Cosmos

Discipline: Scenography and Architecture

Year: 2012 - 2013

Client: Steiner Sarnen AG, Schweiz

MEDIA WORLD


Project Name: Media World

Discipline: Scenography and Architecture

Year: 2016

Location: Swiss Museum of Transport, Lucerne

General Planner Schmauder Rohr GmbH

Client: Verkehrshaus der Schweiz AG

Exhibition Partner: Red Bull AG

Dive Into The World Of Media

In Media World at the Swiss Museum of Transport in Lucerne, visitors immerse themselves in a highly networked, interactive media world. The eye-catcher of the exhibition is the Media Globe. The worldwide unique construct stands for the content and technical diversity of today's media landscape. The subsequent tour takes visitors through an abstractly designed artificial landscape of triangulated areas. They discover different topics and a professionally equipped TV studio, which they can use for their own media productions. Multimedia presentations and changing light moods transform Media World into an immersive four-dimensional world in which the boundaries between media and space, between producer and consumer disappear. In the Reflection Tunnel at the end of the tour, visitors will encounter their own produced media content. When crossing, the visitors can reflect their experiences, results and findings again.

PERMANENT EXHIBITION SWISS MUSEUM OF TRANSPORT


Project Name: Swiss Museum of Transport

Discipline: Scenography and Architecture

Year: 2008 - 2009

Location: Swiss Museum of Transport, Lucerne

Bauherr: Verkehrshaus der Schweiz, Luzern

Funktion: Project Management Exhibition, Collaboration with Silke Ebner

Employer: OOS AG, Zürich

SCENOGRAPHY IN A SASSO


Project Name: Sasso San Gottardo

Discipline: Szenografie und Architektur für eine Ausstellungs- und Forschungsbasis

Year: 2004

Location: Sasso da Pigna, St. Gotthard

Client: Fondazione Sasso San Gottardo, Bern and Jean Odermatt

Function: Project Management: Scenography and Architecture

Employee: Holzer Kobler Architekturen GmbH, Zürich

EXPO PAVILiON


Project Name: Heimatfabrik

Discipline: Scenography and Architecture Expo ’02

Year: 2000 - 2002

Location: Murten

Client: Espace Mittelland

Function: ConCept, Design, Planning

Employee: d-case GmbH, Barbara Holzer

RETAIL DESIGN FÜR EINE MALL


Project Name: EbiSquare

Discipline: Project Development  for Shopping and Leisure Center

Year: 2002 - 2007 (app. Finishing 2013)

Location: Lucerne

Client: Nüesch Development AG, St. Gallen uad Schindler Holding AG, Lucerne

General Planning: Burckhardt+Partner, Bern

Employee: d-case GmbH and morphing systems GmbH, Zürich

Photo © Ariel Huber

PINK SHEEPS


Project Name: Rosa Schafe

Advertising for the new Quarter Berlin-Adlershof, Berlin

Year: 1999

Location: Berlin

Client: Mediacity Adlershof, Berlin

Function: Idea, Creation und Realisation: urban Art Intervention

Team: Frank Dittmann and Fabian Lippert, Berlin

Photo © Ina Geissler

PERMANENT EXHIBITION MILITARY HISTORY MUSEUM


Project Name: Military History Museum of the Bundeswehr, Dresden

Discipline: Scenography and Exhibition Design of permanent exhibition

Year: 2002 - 2007 (Finishing 2011)

Location: Dresden

Client: Verteidigungsministerium der Bundesrepublik Deutschland

Client Representation: SIB Dresden

Function: Project Management Scenography and Exhibition Design

Employer: Prof. HG Merz und Holzer Kobler Architekturen GmbH, Zürich

Backshapeimage_21_link_0

Photo © Till Schuster

About the cultural history of violence


The leitmotif for the new permanent exhibition of the Military History Museum of the Bundeswehr, which permeates all areas of the exhibition and also the architectural concept, is the question of the causes and the nature of violence. Man is addressed with all his fears, hopes, passions, memories, drives, with his courage, his reason and aggressiveness. War is understandable only if its representation takes the nature of man as the basis.


The building design plans to supplement the historic building with a wedge-shaped installation. The wedge illustrates the new conception of the exhibition. The traditional, the chronological exhibition in the historic arsenal building, is broken by the modern wedge, which will include a themed course that covers epoch-spanning themes.

The overall conception of architecture and the new permanent exhibition stand for the juxtaposition of classical and new perspectives and forms of expression. Tradition and innovation - old and new interpretations of military history form the cornerstones of the concept.


With over 19,000 square meters of exhibition space, Germany's largest military history museum is being built here.

Staged Traffic Islands


In the permanent exhibition of the Halle Road Traffic Hall, the Swiss Museum of Transport in Lucerne presents the history and future of mobility on an area of ​​1,700 square meters. In close cooperation with 14 exhibition partners from the automotive industry and the museum client, an exciting theme exhibition was staged. The individual exhibition themes are translated into design metaphors and recognizable in spatially insular, individually designed exhibition buildings, which lend identity and autonomy to the themes.

Different experiences and the spatial overlays in the exhibition take into account the cultural interests of the Verkehrshaus as well as the commercial interests of the sponsors and financing partners. Museum visitors are offered a wide range of discoveries and interactions. From graphic illustrations to large, media projections, various media are aimed at a broad target audience, which consists of car enthusiasts, families, toddlers and seniors alike.

Underground Water Garden In The Mountain

In the project "Sasso San Gottardo", the former artillery plant "Sasso da Pigna" on the Gotthard is transformed into an exhibition site and a research park. San Gottardo made as the most important transit axis through the Alps, as a moated castle and weather divide of Europe, as well as a mighty citadel for the protection of Swiss independence from the place a myth.

The exhibition and research topics throughout the facility are closely related to the location. The existing ambience forms the background for the topics of water, climate, security and mobility. These refer to the symbolic meaning of the place and at the same time pose central questions to our modern society.

The main attraction of Sasso San Gottardo is a water garden. Here, the various water shades of the plant mix and condense in a unique garden landscape underground. Here fluorescent mosses grow, the water of the near continental divide rushes over the rock and jumps up geysers. With the water garden and its phenomena that can be experienced directly, the impressive dimension and beauty of the rock room becomes a unique experience for all visitors.

A Journey Through Switzerland

In the new leisure and adventure center EbiSquare the visitor is guided as a walker through exciting landscapes. The various landscape typologies of Switzerland function as role models, interpreted in a sculpturally and medially form as highly staged representations in changing experiential spaces.

Into the planned building volumes the mall is cut in as a new form of public space. The architectural form of the place describes a curved line, a kind of Möbius strip. Sloping surfaces and ramps are used to connect the various floors and to bring the exterior space through the unfolded roof surface.

Homeland is produced here

"Homeland is produced here" claims the "home factory" and shows home as a dynamic product, which is continuously created by the people new and individually from the raw materials landscape, politics, economics, language, dreams and society.

The factory metaphor of the exhibition points to the production character and the processiveness of Heimat. The architecture of the exhibition building and the exhibition awakens a conscious association with the provisional.

The homeland factory is made of rusty steel, because home neither can nor conceals the traces of time and use. The spaces do not exist independently, but are fatefully connected. Homeland is produced here. Based on this key statement, artists fill the rooms of the home factory with their works and installations. The production process is conveyed as a visual and spatial experience and plays with images and associations. Home is born. It has to be reconfirmed, questioned or invented time and time again, and the suitable manufacturers are found in the visitors of the home factory.

Photo © Ariel Huber

Rosy times for the new science and business location Berlin-Adlershof

The urban facades are gray, the unfamiliar can be found in the surfaces of new advertising posters, everything on the way to work (from the car or train) is superficially considered A (at home) to come to B (workplace) The open space at the Eichenhain, considered to be the foyer of the city for science and business The foyer presents an event space that is unfamiliar to the living grazing pink sheep on green ground old and new traditions of the place. "(Frank Dittmann / Fabian Lippert)

Photo © Ina Geissler

Photos © Till Schuster



Media Planning und -realisation: iart AG

Constructions Exhibition: Felix AG

Video Artist: Georg Lendorff

Light Design: tokyoblue

Sound Design: idee und klang


further Team Members look at Impressum

SBB - MOBILITY OF THE FUTURE


Project Name: Mobility of the Future

Discipline: Scenography and Architecture

Year: 2017

Location: Swiss Museum of Transport, Lucerne

Agency: Habegger AG

Client: Verkehrshaus der Schweiz AG

Exhibition Partner: SBB AG

Mobilty Of The Future

The new exhibition "Mobility of the Future" at the Swiss Museum of Transport shows the Swiss railway SBB in the transformation process from a "classic rail service provider" to a modern mobility service provider. In the future, the train will be one of several mobility options that SBB offers its customers on their routes.

The exhibition design forms an object consisting of twelve dynamically illuminated bands. While the entrance of the object associates a train, the shape of the object at the exit is still undetermined and how the future is completely free. Light pulses symbolize the mobility of the future and the stream of time.

The four exhibition modules go from the pioneering spirit of the beginnings, to developments in rail travel, to digitization and the mobility of the future. Surprisingly edited historical photographs, pictogram holocubes, show how strongly the mobility world is already digitized today, or an interactive game in which one embarks on a fictitious journey to the future. Participation is a top priority: Visitors can develop their own ideas, wishes and visions in an opinion lab. This creates a constantly changing picture of the mobility of tomorrow.



Concept in Collaboration with Habegger AG:

Project Manager: Chriss Schneller

Creative Head: Samuel Röthlisberger and Marion Schneider Content: Caroline Mérier

Graphic Design: Taco van der Lift

Exhibition Planning: Philipp Glass

Constructions Exhibition: Felix AG

Photos © Konform AG

Photos © Jean-Christophe Dupasquier/Red Bull Content Pool

© Jean-Christophe Dupasquier/Red Bull

Photos © Habegger AG

All Photos © Habegger AG

Photos © Konform AG

SPRUCE CASTLE ZILLERTAL


Project Name: FUNtasia

Discipline: Architektur

Year: 2014 - 2016

Location: Zell in Zillertal

Concept and Planning: in Collaboration with Erlebnisplan

Client: Zillertal Arena

A Castle in FUNtasia-Parc

The spruce castle on the Rosenalm near Zell im Zillertal is part of the FUNtasia castle complex. In the castle park there are construction huts and water facilities, which serve the castle guests to the further construction of the spruce castle. Successive castle towers are created - i.a. a climbing tower, Jauseturm, lighthouse, sound tower, water tower, lookout tower and crane tower.


The basic idea of ​​the palace complex is a structurally open structure, which stimulates the imagination and can be further developed by the user and the castle guests. It consists of an open timber construction in pillar construction. The layout of the palace complex quotes "spruce-Gothic" style elements, which formally refers to the surrounding spruce forest.

Open Living Room With A View

With the new extension, the existing main house will be extended by an attractive living area. This includes a large terrace at the same level. It is oriented towards the garden with pool and looks like a stage from the garden side. The extension can be completely opened on two sides, so that in good weather the extension can be transformed into a covered outdoor living space.

To the south side of the annex and the terrace is separated by a wall. On the one hand, the wall offers privacy and sun protection, while on the other, it has several functions: a barbecue area, a viewing window, a fireplace and a wood storage area.

EXTENSION TO AN EXISTING VILLA


Project Name: Mon Repos II

Discipline: Architecture

Year: 2014 -2016 (Finishing)

Location: Canyelles, Costa Brava

Client: Private

Realisation: sbA, Barcelona

An Adventure Room Made Of Wine Boxes

"La Galerie du Vin" is both sales and tasting and seminar room and is able to address regular customers and passers-by equally. The spatial concept takes up the values ​​and traditions of the company and focuses on wine bottles. The interior design aims for a strong picture of a landscape made of wine crates, in which the quality wines are presented as in a display warehouse with their boxes. Around 1'500 unbranded wine boxes from the region of Bordeaux cover the entire room up to the ceiling and form a grotto-like environment. The wooden boxes are both an architectural element and part of the furniture.

RETAIL DESIGN FOR A VINERY


Project Name: La Galerie du Vin

Discipline: Interior Design, Retail Design

Year: 2009 - 2010

Location: Zürich

Client: Albert Reichmuth AG, Zürich

Idea und Realisation: Corporate Environment

Creation: Frank Dittmannn and Andreas Derrer, OOS AG

Project Manager: Charlotte Malterre-Barthes, OOS AG

Photos © Christine Müller

INFOARENA ALBULA


Project Name: Infoarena Albulatunnel

Discipline: Scenography and Architecture

Year: 2015

Location: Preda, Schweiz

Client: Rhätische Bahn AG

Concept and Planning: in Collaboration with Erlebnisplan

Graphic Design: Erik Süsskind

Construction Exhibition: Engadiner Lehrwerkstatt

A Construction Site 1'600 Meters Above The Sea

From 2014 to 2021, a new Albula tunnel will be built between Preda and Spinas. The construction activity affects tourism sensitive areas. The owner, RhB, does not want to keep the resulting emissions as low as possible, but also wants to use the site as an information carrier and promote image. On the one hand, the construction site packaging in Preda will be a positive eye-catcher for passengers on the Albula line; on the other hand, passers-by will be introduced to the important topics of the UNESCO World Heritage Site Albula-Bernina-Bahn via interactive adventure offers.

In cooperation with Erlebnisplan, Frank Dittmann is responsible for the basic concept, the planning and the implementation of the entire construction site staging.

Photos © Konform AG

Photos © Konform AG